Lean helpt het Corona- crisis

Lean helpt tegen Corona-crisis door efficiënter te werken!

Vecht mee tegen crisis – Deel 1

De crisis

Door Corona-crisis kampen veel organisaties in bepaalde sectoren met grote tekorten. Tekorten aan gespecialiseerd personeel, machines en materiaal.

Zoals dat volgens de autoriteiten het geval is in de Zorg. Hierdoor kunnen de getroffen organisaties de zwaar toegenomen vraag naar hun diensten of producten niet aan. Daarom proberen ze met man en macht efficiënter dan ooit te werken. 

Het enorme gebrek aan mondkapjes, zelfs voor zorgpersoneel heeft veel instanties ertoe gezet zuiniger te werken met mondkapjes, bijvoorbeeld door ze te hergebruiken. Het mondkapjes-tekort is een ‘symbool’ geworden voor allerlei tekorten bij menig profit en non-profit organisaties. 

Bovendien, heeft de pandemie een enorme economische klap toegebracht aan de economie. Wereldwijd, zijn veel bedrijven aan het omvallen en ondanks alle ingrepen is het herstel nog lang niet inzicht. Dus, de druk op efficiënter te gaan werken of te produceren is voor veel organisaties het hoogst sinds de tweede wereldoorlog. 

Het probleem: hoe kunnen we efficiënter werken zonder kwaliteitsverlies?

Dit hogere druk kan vaak leiden tot lagere kwaliteit van de geleverde diensten of producten. Vandaar de vele waarschuwingen en maatregelen aangekondigd door autoriteiten, bijvoorbeeld vanuit de Zorg om de kans op fouten in de zorgverlening te beperken. Denk aan de ‘slimme’  luck-down die we nu meemaken. De vraag is hoe kunnen organisaties en teams hun efficiency verhogen zonder kwaliteitsverlies? 

Lean biedt uitweg

Het toepassen van Lean filosofie, principes en tools helpt meer efficiency te bereiken om beter aan de vraag te voldoen zelfs met hogere kwaliteit. Hoe komt dit? 

Lean is ‘geboren’ door extreme schaarste en werkt

Lean is ontstaan in Japan na de tweede wereldoorlog in tijde van grote schaarste. Toen kampte het land met enorme tekort aan bijna alles. Desondanks zijn door het toepassen van Lean veel bedrijven en producenten erin geslaagd om steeds beter aan de grote vraag van consumenten en businesses te voldoen. Mede door het inzetten van Lean was de wederopbouw van Japan binnen de kortste tijd een feit. Toyota pionierde in de ontwikkeling en toepassing van lean om zichzelf te excelleren en werd zelfs ‘de marktleider’ op het wereldtoneel. Het grote succes van Toyota heeft gezorgd voor opvolging van de ‘Toyota Way’ bij duizenden bedrijven wereldwijd met goede resultaten die bewijzen dat lean werkt!

Waarom lean werkt

Lean bestaat van een filosofie,  een aantal principes en praktijken gericht op het minimaliseren en voorkomen van verspilling en tegelijkertijd het verhogen van kwaliteit. Lean focust op continue stapsgewijze verbeteringen gebaseerd op feiten vanuit ervaringen (‘data-driven’).

Bovendien, onderkent lean het cruciale belang van menselijke factor en plaatst dat zeer hoog in het vaandel. Dit blijkt bijvoorbeeld uit lean-practices zoals: zelforganiserende teams,  de mens- en groeigerichte stijl van leidinggeven en de centrale plaats van ‘the voice of customer’ in de bedrijfsvoering. En, vooral ook uit de Kaizen verbeter cultuur die lean promoot.

Lean is snel in te zetten

Corona-crisis eist om snelle oplossingen. Uit onze ervaring met lean trainingen weten we dat lean snel te leren en toe te passen is. Zelfs al gelijk na een korte training. Dit komt door de eenvoud van lean principes en tools. 

Dimensions Training vecht mee tegen Corona crisis met lean

Iedereen die bij Dimensions Training werkt is tot in de bot betrokken bij dit alomvattende crisis. We willen heel graag een steentje bijdragen aan het oplossen van de problemen die door Corona-crisis zijn ontstaan. Daarom zijn we gestart met een anti-crisis-programma bestaande uit meerdere delen. Het eerste deel gaat over ‘Lean’ en hoe ‘Lean helpt tegen Corona-crisis’, waarin we concreet de volgende bijdragen leveren:

Wat bieden we je precies aan? 

  1. Gratis publicaties zoals dit artikel ‘Lean helpt tegen Cornoa-crisis’ om lean raamwerk (nader) te introduceren;
  2. Intensieve praktijkgerichte Lean gerelateerde trainingen  die zorgen dat je heel snel de nodige kennis  eigen maakt en ze kan toepassen in eigen werkgebied. Ze zijn zowel online (nu al) als in kleine groepen te volgen (per 2 juni 2020 en volgens de RIVM richtlijnen); Zie onze website dimensionstraining.com en bekijk het aanbod. 
  3. Persoonlijke coaching voor professionals en kleine teams om de deelnemers te helpen bij het oplossen van de knelpunten die ze na de training de praktijk tegenkomen;
  4. Dimensions Training linkedIn community om kennis en ervaringen te delen;
  5. Certificering voor Yellow Belt, Orange Belt, Green Belt en Black Belt voor diegenen die zich willen kwalificeren op de gekrompen arbeidsmarkt;
  6. 20% korting op al onze trainingen voor alle professionals en organisaties die in de publieke en zorgsector actief zijn zolang Corona pandemie heerst. 
  7. 20% lastminute korting op alle andere professionals en organisaties. 

Begin snel, begin nu!

Wil je meer weten over de trainingen, coaching of certificering hierin, check onze website en laat ons weten waar we je mee kunnen helpen. 

Het volgende deel van ons anti-Corona-crisis-programma gaat over de kracht van Lean in combinatie met Six Sigma in het verhogen van efficiency en kwaliteit in diensten en producten!

 

Wat vindt jij van de stelling ‘Lean helpt tegen Corona-crisis’? Wat is jouw ervaring met het toepassen van lean voor efficiënter werken?

Voel je vrij om hierop te reageren.

 

Misschien vindt je ook deze video interessant: https://www.youtube.com/watch?v=gHSp-1Ixolg

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.