lean six sigma

Lean six sigma helpt tegen Corona-crisis door kostenverlaging!

Vecht mee tegen crisis – Deel 2

Andere markten door de crisis

De Corona-crisis heeft gezorgd voor grote veranderingen in de markt. Voor sommige diensten en producten zoals mondkapjes, Corona-testen, en vliegtuigstoelen zijn grote tekorten ontstaan. Voor andere diensten of producten zoals reizen, vakanties en auto’s juist minder vraag. 

Grotere noodzaak voor meer efficiency

Om te kunnen voldoen aan de vraag moeten we voor veel zaken een stuk efficiënter werken. Denk aan de restaurants die nog zuiniger dan ooit hun ruimtes moeten indelen en de tafels zo ‘positioneren’ zodat ze aan de 1,5-meter richtlijn kunnen voldoen. 

Ook de prijzen moeten lager

De lagere vraag naar bepaalde diensten en producten zet de prijzen daarvan onder druk. Veel bedrijven en organisaties moeten ze dan goedkoper maken. Dit is niet in alle gevallen eenvoudig. Want, ze moeten wel rekening blijven houden met meer concurrentie, de kwaliteitseisen van klanten en de regelgeving. Zo maar wat goedkopere producten uit China halen zal niet gaan. Zeker niet voor veel specifieke Nederlandse diensten van bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel of de Belastingdienst. Die kun je niet even uitbesteden aan een goedkopere partij in India!

De hamvraag is ‘hoe?’

Dus de vraag is hoe kunnen we zorgen voor meer efficiency en lagere prijzen voor bepaalde diensten of producten, met kwaliteit dat voldoet aan de eisen van de klant en regelgeving? 

Gelukkig is dit een al eeuwen bekende vraag, waar onder andere ondernemers en wetenschappers zich mee bezig hebben gehouden en diverse antwoorden op gevonden.

Waarom lean six sigma een goed antwoord is

Lean en six sigma behoren zeker tot de succesvolle manieren om het efficiency-probleem op te lossen. Echter, de combinatie van beide biedt een zeer krachtig antwoord. In het vorige artikel ‘Lean helpt tegen Corona-crisis’ hebben we de oorsprong en de waarde van lean bij het verhogen van efficiency en kwaliteitsverbetering uitgelegd. De vraag is nu: wat is de meerwaarde van lean six sigma ten opzichte van lean in strijd tegen de crisis?  

Lean en six sigma verhogen de kwaliteit

Net als lean helpt six sigma bedrijven om hun processen voortdurend te verbeteren. Na haar ontwikkeling door Motorola hebben veel bedrijven zoals General Electric kunnen profiteren van deze methode en set tools in het verhogen van de kwaliteit van hun producten.  Inmiddels heeft six sigma ook haar weg gevonden in de dienstverlening waar veelvuldig en dankbaar gebruik van wordt gemaakt, bijvoorbeeld in ziekenhuizen. 

Six Sigma versterkt Lean

Lean richt zich op het eenvoudig maken van oplossingen, procesflow, het elimineren van verspilling, het creëren van een verbetercultuur en zelf-organiserend vermogen van werknemers. Six sigma focust zich op het verbeteren van de resultaten en het verminderen van defecten en variaties in de output van processen. Het inzetten van six sigma voor dezelfde doelen, namelijk voor het verhogen van efficiency en kwaliteit,  maakt de combinatie van lean six sigma doeltreffender dan alleen lean. 

lean six sigma

De zachte en mensgerichte principes en praktijken van lean samen met statistische modellen en de methodologische aanpak van verbetertrajecten in six sigma (DEMAIC) maakt het geheel sterker. Six sigma verlaagt de kans dat men bij de toepassing van lean doorslaat in een te softe ‘cup-a-soep-cultuur’. 

Lean six sigma zorgt voor juiste kwaliteit EN lage kosten

Het is logisch om te verwachten dat door juiste toepassing van lean six sigma er minder verspilling en defecten zullen ontstaan in de productiekosten van producten of de leveringskosten van diensten. Producten en diensten die kunnen voldoen aan de klanteisen en regelgeving. De lagere prijzen en de juiste kwaliteit geven bedrijven meer kans in barre tijden het hoofd boven water te houden. Hopelijk kunnen dan ook hun werknemers aan het werk blijven en de consumenten en burgers ook profiteren van betaalbare producten en services.

Leer lean six sigma snel!

Corona-crisis eist om snelle oplossingen. Uit onze ervaring met lean six sigma trainingen weten we dat lean six sigma snel te leren is en gelijk na een korte training door iedereen worden toegepast. 

Dimensions Training vecht mee tegen Corona ciris met lean six sigma

Iedereen die bij Dimensions Training werkt is tot in de bot betrokken bij dit alomvattende crisis. We willen heel graag een steentje bijdragen aan het oplossen van de problemen die door Corona-crisis zijn ontstaan. Daarom zijn we gestart met een anti-crisis-programma bestaande uit meerdere delen. Het eerste deel gaat over Lean. Dit tweede deel gaat over lean six sigma en hoe ‘Lean Six Sigma helpt tegen Corona-crisis’, waarin we concreet de volgende bijdragen leveren:

Wat bieden we je precies aan?

  1. Gratis publicaties zoals dit artikel ‘Lean six sigma helpt tegen Corona-crisis’ om lean six sigma (nader) te introduceren;
  2. Intensieve praktijkgerichte lean six sigma gerelateerde trainingen die zorgen dat je heel snel de nodige kennis  eigen maakt en ze kan toepassen in eigen werkgebied. Ze zijn zowel online (nu al) als in kleine groepen te volgen (per 2 juni 2020 en volgens de RIVM richtlijnen); Zie onze website dimensionstraining.com en bekijk het aanbod. 
  3. Persoonlijke coaching voor professionals en kleine teams om de deelnemers te helpen bij het oplossen van de knelpunten die ze na de training de praktijk tegenkomen;
  4. Dimensions Training LinkedIn community om kennis en ervaringen te delen;
  5. Certificering voor Lean six sigma Yellow Belt, Orange Belt, Green Belt en Black Belt voor diegenen die zich willen kwalificeren op de gekrompen arbeidsmarkt;
  6. 20% korting op al onze trainingen voor alle professionals en organisaties die in de publieke en zorgsector actief zijn zolang Corona pandemie heerst. 
  7. 20% lastminute korting op alle andere professionals en organisaties.

 

Direct aan de slag!

Wil je meer weten over de trainingen, coaching of certificering hierin, check onze website en laat ons weten waar we je mee kunnen helpen. 

Het volgende deel van ons anti-crisis-programma gaat over voorbeelden van hoe lean six sigma in de praktijk.

Wat vind jij van de stelling ‘Lean six sigma helpt tegen Corona-crisis’? Wat is jouw ervaring met het toepassen van lean six sigma voor efficiënter werken?

Misschien vind je ook deze video interessant: Interview met Jack Welsh over six sigma

 

Voel je vrij om hierop te reageren.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.